top of page


In mijn blogberichten zal ik iedere keer een topic uitlichten betreffende burn-out. Het doel van mijn blogs is om meer inzicht te geven in een burn-out en het voorkomen ervan. In deze blog wil ik het hebben over wat ons energie geeft én wat ons doet leeglopen. Maar daarnaast wil ik ook mensen de moed geven die nu in een burn-out zitten of het even moeilijk hebben. In mijn vorige blog sprak ik over de gewonde genezer Wel volgens de theorieën van Carl Gustav Jung en Henri Nouwen kan een ‘genezer’ alleen maar een genezer zijn, omdat hij gewond is. Juist zijn wonden, zijn breuken, geven hem het vermogen om een ander te helen. Gebrokenheid is volgens deze theorie niet het eindpunt, maar het startpunt van waaruit je voor anderen dienstbaar kan zijn. Die dienstbaarheid naar anderen om hen te helpen in de moeilijke periodes om met stress om te gaan is waar ik nu dankbaar voor ben. Het gevoel dat mijn ‘oude’ pijn nu iets kan betekenen voor vele mensen in deze stressvolle tijden. In deze blog wil ik het hebben over wat ons energie gheeft én wat ons doet leeglopen. Wat heeft je energie? We kunnen de opbouw van energie vergelijken met de branddriehoek. Deze branddriehoek of brandcirkel geeft de drie belangrijkste factoren weer die spelen bij een brand: · Brandbare stof of brandstof · Zuurstof · Ontbrandingstemperatuur Voor de opbouw van energie in ons lichaam is er een gelijkaardige driehoek – we zouden dat de energiedriehoek kunnen noemen. Wat is belangrijk in de opbouw van energie: · Slaap · Voeding én zuurstof · Bewegen Maar naast de opbouw van energie hebben we ook energieverlies. De manier waarop we zachtjes leeglopen gebeurt voornamelijk via onze geest. En dan vooral door in ons hoofd te leven, het gepieker, het leven in de toekomst en in het verleden. Het woord in het moment leven is iets wat veel in de mond genomen wordt. Maar het is allesbehalve gemakkelijk omdat het moment iets héél kleins is. Maar in het behouden van energie is het wel héél belangrijk. In de volgende blogs ga ik deel per deel toelichten vanuit mijn eigen ervaring en kennis vanuit de Oosterse wijsheden, aangevuld met Westerse input. In de volgende blog diepen we het onderwerp bewegen en de invloed van bewegen op onze energiedriehoek uit. Draag goed zorg voor jezelf – alleen jij kan dat doen.Comentarios


SCHRIJF EEN REACTIE

Bedankt voor uw bericht!

bottom of page