Wat is Lu Jong, Tibetaanse helende yoga

Introductiefilm Lu Jong door Tulku Lobsang.

De krachtige Lu Jong oefeningen zijn ongeveer 8000 jaar geleden ontstaan in Tibet. Kluizenaars die hoog in de bergen leefden, leefden in nauw contact met de natuur en hadden in de gaten dat de elementen in de natuur (aarde, wind, vuur en water) ook in hun eigen lichaam aanwezig waren. Door de natuur en de dieren die om hen heen leefden goed te bestuderen, ontstonden er vloeiende bewegingen gecombineerd met de ademhaling. Het doel was de elementen in het lichaam te zuiveren en in hun oorspronkelijk staat terug te brengen. Zo kregen ze het voor elkaar gezond te blijven, de harmonie tussen lichaam en geest te behouden en (lichamelijke en geestelijke) blokkades te laten verdwijnen.

In het Tibetaans betekent “lu” lichaam en “jong” training of transformatie en  komt uit de Tantrayana traditie van het Tibetaanse Boeddhisme.

bewerkte originele lu jong

De Lu Jong die hier aangeleerd wordt is afkomstig van de overdrachtslijn van Tulku Lobsang.
Tulku Lobsang heeft een verzameling gemaakt van Lu Jong oefeningen uit de verschillende tradities en overdrachtslijnen. Hij verzamelde niet alleen de oefeningen tot één geheel, maar hij heeft ze ook aangepast aan ons Westers lichaam. Dit was nodig aangezien wij anders bewegen, een andere lichaamsbouw hebben en er een andere leefstijl op na houden dan de Tibetanen. Hij gaf de Lu Jong oefeningen zo’n vorm dat ze niet te moeilijk zouden zijn voor een minder flexibel lichaam, zodat mensen van elke leeftijd en elke aanleg deze oefeningen kunnen uitvoeren. Het mooie is dat ondanks de aanpassingen aan de oefeningen ze nog steeds zeer effectief zijn.

Het zijn eenvoudige bewegingen die door iedereen uitgevoerd kunnen worden, en waarvan het effect al heel snel voelbaar is. Lu Jong is dynamisch, men zit nooit lang in een bepaalde houding. Door de combinatie van vorm en beweging en het gebruik van de ademhaling, opent Lu Jong geleidelijk de lichaamskanalen. Zo worden blokkades zachtjes losgemaakt en kan de energie weer op de juiste manier stromen. Hierdoor verbetert je lichamelijke gezondheid, je ziet de dingen helderder en je voelt meer energie.

Hoewel Lu jong eenvoudig is, kan het je leven veranderen.

Meer informatie over Lu Jong: www.lujong.org.

Tibetaanse yoga in Oost- & West-Vlaanderen

Er zijn verschillende mogelijkheden om Lu Jong te beoefenen.

Je kan dit in groep beoefenen op de volgende plaatsen:

Kluisbergen   : Tarayogini Center
Oudenaarde   : De Ast

Er bestaat ook een mogelijkheid om Lu Jong bij je thuis te volgen zowel privé als in groep.

Wil je weten welke voordelen je kan hebben door Lu Jong te beoefenen?

GETUIGENISSEN (LU JONG, TIBETAANSE YOGA)

Lu Jong:

Karl:

Al 15 jaar speelde ik met het idee om met yoga te beginnen. Een aantal initiaties konden mij niet echt overtuigen om er mee verder te doen. Na een ingrijpende gebeurtenis in mijn leven, kwam het yoga-verhaal opnieuw in mijn hoofd. Nu wilde ik er echt wat mee doen.Na wat zoekwerk kwam ik bij Maaike terecht. Ik gaf aan dat ik er nu echt wel wilde voor gaan. Ze begreep dat, en een eerste privé-sessie werd gepland. Wat me onmiddellijk een goed gevoel gaf was dat in een aantal sessies de basisoefeningen konden aangeleerd worden. Een heel rustige, persoonlijke aanpak gaf me het vertrouwen om me volledig te geven in de oefeningen. Iedere sessie voelde ik wat vooruitgang. Bijna iedere dag doe ik nog de oefeningen, ze voelen ook helemaal niet aan als iets ik wat ik moet doen. Ik doe ze omdat ik er mij goed bij voel. Nu volg ik ook nog groepslessen. Voor mij een perfect aanvulling op de privé-sessies.

Hilde:

Mei 2013: Ik voelde mij niet goed in mijn vel, had fysieke klachten zoals evenwichtsstoornissen, hartkloppingen, ik was innerlijk nerveus enz.  Ik heb mijn huisarts hierover ingelicht, die verwees mij door naar specialisten. Die vonden niks. Conclusie: stress…
Ik was mij ervan bewust dat, indien ik niets ondernam, dit alleen maar erger ging worden.
Ik ging dus op zoek naar ‘iets’ maar wat???
Via internet kwam ik toevallig op de site van Maaike terecht. Ik heb heel haar website gelezen, Lu Jong  yoga sprak mij wel aan én de lessen gingen door  in Avelgem, dus het proberen waard.
Sindsdien is mijn leven veranderd. We zijn 6 maanden verder. Ik heb de 5 basisoefeningen ingebouwd in mijn ochtendritueel.  In het begin was dit niet evident om die discipline te hebben, maar dit neemt slechts een kwartiertje tijd in. Ik heb volgehouden en ben daar zeer blij om. Als ik ze eens een dag niet kan doen om de één of andere reden ook, mis ik iets, alsof ik mijn tanden niet zou poetsen.  Ik voel mij nu stukken beter, ben veel rustiger geworden, heb geen evenwichtsstoornissen meer én neem veel gemakkelijker beslissingen (waar ik vroeger altijd twijfelde). Ik realiseer mij ook dat ik nu meer aankan. Verdriet bv:  het verdriet is er bij bepaalde situaties, maar ik blijf er niet in hangen.  In mijn job sta ik ook veel steviger in mijn schoenen. Kan het niet meer vandaag, dan zal het voor morgen zijn.

Bedankt  Maaike om me de Tibetaanse healing yoga Lu Jong aan te leren!

C.

With one look at Maaike, you start Lu Jong, without knowing it.
Space, earth, wind, fire and water is what you will see.
When you look in her eyes with her passion, devotion and compassion she will show you the way to 21 movements.
This will change your life for good.
Maaike found the way to Tulku Lobsang ans he is sending her back to us, with knowlidge and love.
She herself is still being teached but she is a born teacher.
You will see it and feel it, with one look in her eyes.